Ieder bedrijf moet een bedrijfshulpverlening hebben geregeld. Deze wordt verzorgt door bedrijfshulpverleners. Daarbij is het bedrijf verplicht om het aantal BHV’ers aan te nemen zodat het bhv-plan kan worden uitgevoerd. Dit alles komt voort uit een risico-inventarisatie. Hier spelen verscheidene dingen in mee bijvoorbeeld de aard van het bedrijf, de grootte en de risico’s die het met zich meebrengt.
Een bedrijfshulpverlener
De bedrijfshulpverlener is de persoon die binnen je organisatie het reilen en zeilen kent wanneer er een calamiteit voordoet. Hij is op de hoogte van ontruimingsplannen en weet de juiste vluchtroutes. Deze persoon kan een beginnende brand blussen, eerste hulp verlenen en is het eerste aanspreekpunt van de hulpdiensten! de drie kerntaken zijn dus:
- Eerste hulp na ongevallen
- Beginnende brand bestrijden
- Evacueren van de locatie (personeel, maar ook andere aanwezigen)
BHV Cursus
Voor een BHV Cursus volgen is het raadzaam de juiste partij uit te kiezen. Kijk daarbij voornamelijk naar de inhoud van de cursus, en waar je duidelijke afspraken kan maken over langdurige contracten zodat je personeel ieder jaar weer up-to-date is.
Belangrijk is dat er een stuk EHBO in de cursus voorkomt. Dit zijn vaak slechts de basisoefeningen zodat je verbanden kan aanbrengen en ziektebeelden kan herkennen. Ook reanimatie valt onder het stukje EHBO. Deze training kan tegenwoordig ook worden uitgevoerd middels een AED. Deze hangt op veel plaatsen in Nederland waardoor er vrijwel altijd een in de buurt is.
Evacueren
Natuurlijk leer je als BHV’er om om te gaan met een beginnende brand en hoe deze te bestrijden. Het is echter mogelijk dat het uit de hand loopt waardoor je toch moet evacueren. Ook dit kan je als Bedrijfshulpverlener organiseren. Je weet van tevoren al het hele vluchtplan, en weet precies waar je langs moet. Daarbij is het van belang dat je op de juiste manier communiceert naar anderen.