Er is al een aantal jaren een discussie gaande of bewakingscamera’s de openbare weg mogen filmen. In principe zou het niet mogen, tenzij er nadrukkelijk word aangegeven dat er een camera aanwezig is, maar er zijn wel regels waarmee je hier omheen kunt.
 
Strafzaak bewakingscamera Eindhoven
 
In Eindhoven was er onlangs een strafzaak waar aan het licht kwam dat de regels op dit gebied helemaal niet zo duidelijk zijn. Volgens de wet mag een burger permanent een bewakingscamera op zijn eigen terrein plaatsen, maar mag het niet openbare ruimtes filmen, waar dus ook de openbare weg onder valt. Als de burger tot doel heeft zijn eigendommen te beschermen, mag de bewakingscamera erop gericht worden en als de openbare weg hierop onvermijdelijk is, moeten de personen dat in beeld komen op de openbare weg onherkenbaar zijn.
PrinsVision bewakingscamera
Dankzij de HD bewakingscamera’s van tegenwoordig, zijn zelfs de goedkoopste camera’s zo goed, dat de personen duidelijk in beeld komen. Zo kwamen een aantal criminelen in Eindhoven duidelijk in beeld, doordat een burger een HD camera had geplaatst dat ook de openbare weg filmde.
 
Mogen de beelden wel of niet gebruikt worden?
 
De burger had geen bord geplaatst dat waarschuwde dat je gefilmd kon worden. De bewakingscamera filmde duidelijk ook gewoon de mensen op de openbare weg. De rechter besloot uiteindelijk dat de beelden wel gebruikt mochten worden, omdat de politie geen wetten overtreden had en de beelden rechtmatig verkregen had. De fout zat bij de burger dat onwettig de openbare weg filmde.
 
De criminelen konden hierdoor de cel in en de burger kreeg een waarschuwing. De beelden maken is dus illegaal, maar het gebruiken van de beelden voor een strafzaak dus niet.
 
Een bewakingscamera plaatsen
 
Ga je een bewakingscamera plaatsen en filmt deze de openbare weg? Zorg er dan voor dat je duidelijk aangeeft dat er camera’s aanwezig zijn of dat het camera zelf heel goed zichtbaar is. Als je dit niet aangeeft kun je een boete krijgen van de gemeente. In elke gemeente gelden er trouwens weer andere regels en het is nog steeds allemaal een beetje onduidelijk. Zo lang jouw doel het beveiligen van je eigendom is, zit je in de meeste gevallen wel goed. Enkele goede merken bewakingscamera’s zijn; Dahua, PrinsVision en Axis.

Door admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *