Veel mensen vragen zich af welke fiets zij aan moeten schaffen. Wordt het een heren of damesfiets? Wat is een goede kinderfiets voor mijn opgroeiende kleuter? Het zijn vragen die iedereen die wel eens in een fietsenzaak geweest is zichzelf gesteld heeft.
We hoeven de naamgeving van de fiets gelukkig niet zo letterlijk te nemen. Er zijn genoeg heren in ons land die op een damesfiets fietsen. En een omafiets kan best een prima fiets zijn voor een jongere. Nederland is fietsland bij uitstek. Er zijn zelfs meer fietsen in ons land dan dat er inwoners zijn. In dit artikel gaan we verder in op de meest verkochte soorten fietsen, met hun voor- en nadelen.
Heren of damesfiets?
Allereerst nemen we de verschillende fietsen door, te beginnen bij de heren of damesfiets. Dit is de standaardfiets. Het verschil is, dat een herenfiets een horizontale stang aan de bovenkant heeft, van net onder het stuur tot net onder het zadel. Toen men begon aan de bouw van de moderne fiets, waren vrijwel alle fietsen herenfietsen. Erg praktisch bleek dat niet te zijn, omdat ook dames met rokken op deze fiets moesten fietsen.
Als dame op een herenfiets fietsen, is geen sinecure. Een rok kan de trapbeweging immers behoorlijk belemmeren. De ‘standaardfiets’ werd daarom een herenfiets en er werd een nieuw model fiets ontwikkeld, speciaal voor dames. De stang werd verder verlaagd. Daardoor is de constructie minder stevig dan bij de herenfiets het geval is. Tegenwoordig dragen maar weinig vrouwen nog een rok en dus is een herenfiets ook een uitkomst. Omgekeerd gebeurt hetzelfde: vaak kiezen brugklassers voor een damesfiets, omdat de opstap er een stuk gemakkelijker van is.
Mamafiets
Nederlanders zijn dol op fietsen, maar toch is er een tijd waarin vrouwen niet fietsen. Wanneer er een kind ter wereld komt, blijkt het behoorlijk lastig te zijn het kind mee te vervoeren. Daarom pakken ouders vaker de auto. Toch is er een oplossing voor ouders die geen rijbewijs hebben: de bakfiets.
Een andere oplossing is de mamafiets, maar die oplossing is alleen geschikt voor kinderen vanaf 9 maand. Vanaf die leeftijd kunnen kinderen goed blijven zitten. De mamafiets is een fiets met een kinderzitje voor of achterop. Zo’n zitje is behoorlijk veilig. Daarnaast heeft de fiets een lage instap, waardoor de kans op vallen kleiner wordt. Op een mamafiets zit een slot op de wielen. Daarmee kan het kind zonder vallen uit het zitje worden gehaald. Er is vaak een langere bagagedrager aanwezig, waardoor men met het kinderzitje kan schuiven. Zo hebben moeder en kind ieder meer ruimte.
Kinderzitje plaatsen
De meeste mamafietsen komen standaard met een kinderzitje. Ook kun je prima een normale damesfiets gebruiken om een kinderzitje op te monteren. Er zijn verschillende kinderzitjes beschikbaar en het is belangrijk te kijken naar de voor- en achterkant. Een voorzitje aan het stuur is geschikt voor jonge kinderen. Als ze ouder worden, is een kinderzitje op de bagagedrager een uitkomst. Deze hebben vaak een tilvermogen tot wel 35 kilo. Daar kun je een kind van 5 jaar oud mee vervoeren.

Door admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *