Het einde van het jaar is weer in zicht en daarbij worden vaak de jaarlijkse vaste lasten weer eens onder de loep genomen. Misschien zijn er bepaalde kosten waar op bezuinigd kan worden, zoals je zakelijke energierekening. Kijk eens naar andere energieleveranciers, wat zijn de tarieven bij hen, voor- en nadelen en is het vervolgens voordeliger om over te stappen of niet. Naast het overstappen, is het ook mogelijk om op andere manieren te bezuinigen op je energiekosten.

Bewustwording

Bewustwording is een eerste, maar zeer belangrijke stap binnen je bedrijf. Door werknemers te laten inzien wat positieve effecten zijn van energiebesparing, zullen ze hier automatisch bewuster mee omgaan. Het kan al om kleine dingen gaan, zoals het uitdoen van de lampen in een pauze. Maar ook het uitschakelen van apparaten aan het einde van de dag, het lager zetten van de verwarming of ventilatie en het minder gebruik maken van de lift. Al met al positieve effecten, die maar een kleine moeite zijn, maar al snel 5 tot 10 procent verschil maken in je zakelijke energierekening. Absoluut de moeite waard dus.

Tijdschakelaars en bewegingsdetectie

Lampen zijn vaak grote boosdoeners wat betreft energieverbruik. Ze verbruiken vaak onnodig veel energie, waardoor het veel kan schelen als je energiezuinige verlichting aanschaft. Dit zijn spaar halogeen lampen, halogeen spots of led lampen. Het helpt ook om tijdschakelaars aan te schaffen. Dit zorgt ervoor dat er alleen energie wordt verbruikt door lampen, wanneer het daadwerkelijk nodig is. Voornamelijk in ruimtes zoals toiletten of magazijnen, dus waar je niet vaak komt, kan zo gemakkelijk bespaard worden.

Powersafe

Het is belangrijk om de computer op kantoor in de powerfasemodus te zetten, als je klaar bent met werken. De moderne TFT-beeldschermen verbruiken namelijk hooguit 60 proces van de energie, ten opzichte van de standaard monitoren. Een bekend voorbeeld hiervan is een kopieerapparaat. Gemiddeld is een dergelijk apparaat maar 2 uur per week in gebruik. De rest van de tijd staat deze machine op stand-by. Schakel hem dus uit buiten kantoortijden, dan bespaar je al bijna de helft van het energieverbruik.

Verwarmingskosten

Je kunt honderden euro’s per jaar besparen door over te stappen op een HR cv-ketel, een dergelijke beslissing maakt het voor je bedrijf natuurlijk interessant. Nog meer besparen? Combineer deze investering met een zonneboiler, zo dalen je verwarmingskosten. Zelf energie opwekken? Ook dat is een optie, denk bijvoorbeeld aan het aanschaffen van zonnepanelen. Door je medewerkers vervolgens in te laten zien hoeveel je hiermee kunt besparen, draag je bij aan het bewustzijn van hen. En dan is de cirkel rond!

Door admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *