Bellen en sms’en in het buitenland

Ga je op dit moment op vakantie en wil je vanuit jouw vakantiebestemming even je moeder bellen, dan betaal je hier nog fikse belkosten voor. Dit gaat echter veranderen, want vanaf 15 juni dit jaar worden de roamingkosten in de andere EU-landen afgeschaft. Dit betekent dat je geen extra kosten meer betaalt voor bellen, sms’en en dataverbruik in een ander land van de Europese Unie. Je belt, sms’t en internet gewoon alsof je in Nederland bent, ook als je lekker op het Spaanse strand zit deze zomer.

Prijzen voor telefonisch contact buiten Nederland: huidige situatie

Ga je volgende week op vakantie naar Spanje, dan moet je er rekening mee houden dat je nog wel extra geld moet betalen om in contact te blijven met het thuisfront. De nieuwe regel van het Europese Parlement gaat namelijk pas midden juni van dit jaar in, wat betekent dat je tot die tijd nog wel extra geld moet betalen als je in een ander EU-land bent. Wat deze extra kosten precies bedragen, is afhankelijk per provider. Wij raden je aan om voor vertrek op de website van je provider te kijken wat de prijzen voor telefonisch contact buiten Nederland zijn, zodat je precies weet waar je aan toe bent.

Prijzen voor telefonisch contact buiten Nederland: nieuwe situatie

Vanaf 15 juni 2017 gaat er een hoop veranderen in de telecomwereld. Het Europese Parlement heeft namelijk besloten dat de roamingkosten van providers afgeschaft moeten worden. Dit betekent dat je vanaf 15 juni 2017 geen extra kosten meer betaalt om telefonisch contact te houden vanuit een ander EU-land, maar ook niet om een sms te versturen of om te internetten. Je betaalt in een ander EU-land vanaf die datum hetzelfde tarief als in Nederland, zowel met een abonnement met toestel als met een sim only abonnement zonder toestel.

Uitzondering van de nieuwe regel

Er is wel een uitzondering op de nieuwe regel. Merken providers namelijk dat je excessief veel telefoongesprekken gaat voeren in het buitenland, ineens wel heel veel sms’jes verstuurt of je hele internetbundel gebruikt op vakantie, dan mogen zij ingrijpen. Het is de bedoeling dat je wat meer telefonische vrijheid hebt binnen de EU, maar het is niet de bedoeling dat je jouw hele bundel in een ander land dan Nederland gaat gebruiken. Niet alleen omdat dit niet het uitgangspunt van de nieuwe regel is, maar ook omdat dit wel erg duur wordt voor providers. Zij blijven namelijk extra roamingkosten betalen voor jouw contact in het buitenland, terwijl jij hier niets extra meer voor hoeft te betalen.

Door admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *