Het belang van goede verlichting op het kantoor is belangrijk voor het behalen van optimale resultaten. Werknemers moeten prettig in hun omgeving kunnen werken en daarbij speelt licht een belangrijke rol. Het moet niet alleen voor een minimale helderheid zorgen, maar mag ook niet verblindend of te fel zijn. Visueel comfort is hierbij het uitgangspunt, wat ervoor zorgt dat werknemers optimale prestaties kunnen leveren.

Overweeg verschillende contrasten

Het licht heeft een belangrijke invloed op het comfort. Kantoor verlichting moet dan ook sterk genoeg zijn om te zien waar je mee bezig bent. Is het te sterk, dan kan het zomaar verblindend werken zonder dat je het door hebt. Vaak is dit het geval wanneer de lichtbron goed zichtbaar is of dat er glanzend materiaal aanwezig is. Hoogglans weerkaatst namelijk lichten en kan voor hinderlijke lichtvlekken zorgen. Dit probleem is eenvoudig op te lossen door rasters aan te brengen. Ook is de keuze voor de vloer hierin bepalend, waarbij een donker vloer meer lichten nodig zijn dan bij een lichtere vloer.

Meerdere factoren van belang bij het opstellen van een lichtplan

Het visuele comfort bereik je ook met een goede lichtspreiding. Een contrast tussen werkplek en omgeving zorgen ervoor dat ogen zich steeds moeten aanpassen. Eromheen verlichten is dus net zo belangrijk, kijk bijvoorbeeld maar naar een tandartspraktijk. Een goede keuze is bijvoorbeeld een combinatie maken van bureaulampen en het inbouwen van spots. Zo creƫer je een goed evenwicht tussen de verschillende lichtbronnen. Belangrijke elementen zijn hierin de kleuren van de omgeving, waarop je de lichtsterkte aanpast. Wit weerkaatst meer dan bijvoorbeeld zwart. Maar er zijn nog meerdere factoren die een rol in dit proces spelen. Denk hierbij aan beeldschermen, glazen wanden en natuurlijk het daglicht. Vele factoren bepalen het samenspel van lichten en daarom is het belang van een lichtplan ook erg groot. Een goed lichtplan zorgt voor een optimale verlichting op kantoor. Het is bepalend voor het comfort, de prestatie en de concentratie die op de werkvloer wordt geleverd.

Door admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *