Aluminium bewerken is over het algemeen gemakkelijker te verspanen dan staal, doordat het materiaal zachter is. Het verspanen van aluminium kost 2 tot 3 keer vermogen dan nodig is bij staal. Waardoor het een stuk voordeliger is voor een bedrijf! Daarnaast hebben aluminium bewerkingsmachines andere geometrie dan staal bewerkingsmachines. Het gereedschap is sterker en de spaanhoek groter. Zorg wel altijd voor voldoende veiligheidsmaatregelen, voordat je start met werken. Dus een goede bril ter bescherming van je ogen, de juiste kleding, oordoppen en/of helm.

Machines

Het is het beste om aluminium in een harde en/of koude verstevigde toestand te verspanen, zo is er het minste risico voor het breken van de spanen. Het risico daarvan is het dat het blijft kleven op de snijkanten wat afbreuk doet aan de kwaliteit. Deze slechte oppervlaktekwaliteit is lastig te beheersen laat staan weg te werken. De snelheden van het bewerken van het aluminium liggen over het algemeen een stuk hoger dan bij staal. Zo worden dit soort scheurtjes voorkomen. Dit vraagt dus om een machine met goed vermogen, hoge toeren en grote voedingssnelheden.

Soorten bewerking

Er zijn verschillende manieren om aluminium te bewerken. Maar welke bewerking is goed voor wat? We lichten de mogelijkheden hieronder toe:

Draaien

Draaien is een van de meest belangrijke bewerkingsmethode voor aluminium, hiermee verwijder je het materiaal door een snijgereedschap. Draaiende stukken kan je realiseren met snijgereedschap met één enkele snijkant. Het aluminium wordt dan een geharde of koud verstevigde toestand gedraaid, vaak zonder koelsmeermiddel.

Frezen

Het bewerken van aluminium door middel van frezen is het meest gebruikte bewerkingsproces in de industrie. Op deze manier kunnen er verschillende vormen worden gecreëerd, vanwege de verschillende snijkanten. De spaanvorm is gunstig bij frezen, omdat de spaankamers van de frees worden gebogen. Toch verdienen deze werkzaamheden bijzondere aandacht, de opbouw snijkanten bemoeilijken namelijk het spaan lossend vermogen.

Boren

Boren is een axiale manier van bewerken en het materiaal wordt hierbij met het snijgereedschap verwijderd. Echter is boren ten opzichte van draaien en frezen een ongunstig proces. Wanneer de gatmaat afwijkt, voor de materiaal afvoer, krijg je problemen. Hoe harder het aluminium, hoe beter de oppervlaktekwaliteit wordt.

Door admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *