Het lijkt een onmogelijke combinatie: alcohol drinken en afvallen. Bij veel diëten wordt er geadviseerd om geen alcohol meer te drinken als je wil afvallen. Daar zit ook een kern van waarheid in, één glas wijn is al snel 150 kcal. Daarnaast belemmerd het ook je vetverbranding, waardoor je meer vetten opslaat dan normaal. Vandaar dat alcohol vaak als een dikmaker wordt gezien. Maar hoe kun je dan alcohol drinken én toch afvallen? Want iedereen heeft wel eens een etentje met collega’s, een barbecue in de zomer of een avondje thuis cocktails maken met vriendinnen, zoals de blue forzen margarita.

Zeg dag tegen je bierbuik

Het is eigenlijk wel algemeen bekend, maar van bier drinken krijg je een bierbuik. Natuurlijk niet bij één biertje en ook niet als je af en toe drinkt. Een glas bier bevat namelijk 85 calorieën en helemaal geen nuttige vitaminen. De misschien nog wel grote valkuil is dat bier eigenlijk altijd eetlust opwekt. Herinner je hoe vaak je ‘s nachts nog de kebabtent bent ingedoken? Of een pizza hebt besteld? Misschien zijn dat nog wel grotere dikmakertjes. Tijd om gedag te zeggen tegen je bierbuik. Maar hoe? Je zou denken dat buikspieren trainen voldoende is, maar niets is minder waar. Het is belangrijk dat je je ook bezighoudt met je eetpatroon. Laat het bier voorlopig staan en zorg dat je meer gezonden producten eet gedurende de dag. Het is namelijk nodig dat je meer calorieën verbrandt, dan dat je binnen krijgt. Veel sporten is genoodzaakt! Zorg voor discipline en dan geniet je over een paar maandjes weer volop van één biertje op het terras. Val niet terug in je oude gewoontes en houdt het – op enkele uitschieters na – bij 1 of 2 glaasjes.

Kies voor rode wijn

Rode wijn is de enige drank waarbij regelmatig wordt gezegd dat je het kan drinken én tegelijkertijd kunt afvallen. Het heeft geen negatieve gevolgen voor je vetverbranding, dankzij de antioxidanten van tannines. Tannines zijn de bittere deeltjes uit de schil en pitten van druiven. Er zijn talloze meningen van artsen of andere gezondheidsinstellingen te vinden, over het feit of het nu wel of niet goed is. Er is dan ook geen enkel wetenschappelijk bewijs over dit euvel. Wel geldt dat je bloed verdunt, na het drinken van alcohol. Dit heeft dus een positief effect op hart- en vaatziekte. Je bloedvaten raken dus minder snel verstopt.
Dus, vanaf nu elke avond wijn? Nee, dat dan ook weer niet. Ondanks het relaxte en ontspannen gevoel dat je ermee krijgt, is het niet gezond veel wijn te drinken. Beperk het tot 1 of 2 glaasjes per week, en het liefst niet met het eten. Binnenkort bij jou thuis cocktails maken? Haal dan in plaats van sterke drank, rode wijn en verruil het cocktail shaken voor een wijnproeverij.

En verder?

Naast af en toe een wijntje, zijn er nog meer tips die je kunt opvolgen om op je gewicht te letten als je alcohol drinkt.

  • Drink drankjes zonder room of suiker. Dus mixdrank of koffielikeuren zijn niet zo handig, deze zitten vaak bomvol calorieën.
  • Beperk de keren dat je alcohol drinkt tot 1 of 2 glaasjes op een feestje of in het weekend. Wissel alcohol niet in voor frisdrank, dit bevat evengoed veel calorieën.
  • Dorst? Kies dan voor water!
  • Van alcohol krijg je honger. Dus als je alcohol drinkt en je wil snacken, kies dan voor rauwkost zoals komkommers of tomaatjes.

Door admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *