De administratie van een eenmanszaak is geen simpel werk. Je moet rekening houden met facturen, BTW, reiskosten, debiteuren, investeringen en nog veel meer. Een opleiding als administratief medewerker is dan ook zeker geen overbodige luxe. Bij een eenmanszaak is er namelijk geen werknemer die deze taken even van je over kan nemen.
Het is dan ook niet voor iedereen weggelegd om ZZP’er te worden. Een ZZP’er moet namelijk van alle markten thuis zijn. Je moet natuurlijk administratie kunnen doen, kunnen verkopen, de klant laten zien dat je enige expertise bezit en je moet een bedrijf kunnen runnen. Mocht je een partner hebben, dan kan deze misschien wel enige werkzaamheden van je overnemen als je het te druk hebt.

Het belang van een goede administratie

Voor het goed runnen van een bedrijf is een stabiele administratie nodig. Bij een eenmanszaak is een goede administratie van enorm belang. ZZP’ers richten zich vooral op de uitvoering van het werk, gezien dit hetgeen is waar ze het meest van genieten. Daarnaast is het werven van klanten ook een leuke taak om te doen. Wat is dan het probleem? De administratie wordt vergeten. Welke wel nodig is om een bedrijf goed te runnen.
Waar ZZP’ers het meest tegenaan lopen is de verplichting van een goede administratie. De Belastingdienst eist dat de administratie tot wel 7 jaar bewaard wordt. Het kan nog wel eens problemen opleveren als men dit niet doet. Het is dus een stuk gemakkelijker als je dit gewoon bijhoudt.

Inzicht in het bedrijf

Door het bijhouden van een goede administratie krijgt de ZZP’er een goed beeld van de financiële situatie van het bedrijf. Dit kun je namelijk niet enkel baseren op het banksaldo. Een saldo geeft namelijk slechts een vertekend beeld van de daadwerkelijke administratie, gezien er geen rekening wordt gehouden met debiteuren en crediteuren. Zonder een goede boekhouding staat een ondernemer dus eigenlijk in het donker.
 

Door admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *