Altijd al Japanse elementen in de tuin willen hebben, of een tuin die helemaal in het teken staat van de Japanse sfeer? In dit artikel lees je waarop gelet moet worden bij een tuinontwerp om de perfecte Japanse tuin te creëren.
Gebruik de juiste planten
Een van de belangrijkste elementen in iedere tuin is natuurlijk de beplanting. Er zijn verschillende planten die zorgen voor een authentieke Japanse sfeer. Met behulp van rododendrons, gesnoeide buxusboompjes, bamboe, kersenbomen en azalea’s kun je de authentieke Japanse sfeer creëren in iedere tuin.
Privacy
Als je aan een Japanse tuin denkt, dan denk je aan rust en sereniteit. Als je op het platteland woont hoef je waarschijnlijk niet veel te doen om deze rust te creëren. Als je midden in de stad woont zal dit moeilijker zijn. Waarschijnlijk is de beste oplossing in dit geval het maken van een hoge schutting om het geluid tegen te houden en ook nieuwsgierige buren uit het zicht te houden. Het gebruik van bamboe voor deze schutting past perfect in het plaatje van een Japanse tuin.
Kleurgebruik
In een Japanse tuin kom je weinig opvallende kleuren tegen. De beplanting is vaak groen zonder opvallende gekleurde bloemen. Vooral verschillende kleuren door elkaar zie je weinig, omdat dit de rust verstoord.
Bloemen
Het betekent echter niet dat er totaal geen kleur in de tuin aanwezig mag zijn. Vooral kersenbloesem is een bekende aandachtstrekker in een Japanse tuin. Maar ook rododendrons en waterlelies kunnen ervoor zorgen dat de tuin toch kleur bevat.
Een geharkt grindbed
Geharkte kiezels zijn eigenlijk wel in iedere Japanse tuin te vinden. Zorg voor een grindlaag die minimaal vijf centimeter dik is zodat je diep in het grind kan harken. Dit zorgt voor het beste effect. De geharkte kiezels symboliseren de zee, meren en rivieren.
Water integreren
Naast symbolisch water kan ook echt water eigenlijk niet ontbreken in een Japanse tuin. Er is een grote variatie aan waterelementen dat geschikt is voor een Japanse tuin. Je kunt gaan voor een Koi vijver, of voor een klein beekje of fonteintje. Als je veel ruimte hebt kan je ook overwegen om een Japanse brug te maken over het water om de Japanse sfeer in de tuin nog meer naar voren te laten komen.

Door admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *