Uw appartement of huis verhuren doet u niet zomaar. Als eigenaar wilt u de risico’s tot het minimum beperken. Daarom is het belangrijk om alles m.b.t. het tijdelijk verhuren van uw woning juridisch goed te regelen. Hieronder 5 tips voor het zorgeloos verhuren van uw huis, appartement of studio.
1: Verhuur legaal
In beginsel is tijdelijk verhuren in Nederland niet mogelijk. Zodra een huurder een woning betrekt is er sprake van huurrecht en huurbescherming. Dit betekent dat als de huurder aan zijn verplichtingen voldoet uitzetting niet mogelijk is. Verhuur daarom legaal via de leegstandswet, huisbewaring of proef-samenwonen. Deze regels stellen u in staat uw woning tijdelijk te verhuren zonder dat er huurbescherming is. Dit betekent dat de huurder na het overeengekomen huurperiode uw woning verplicht moet verlaten.
2: Vraag om toestemming bij uw gemeente en verhuurder
Meld de verhuur bij uw gemeente of verhuurder. Verhuurd u via de leegstandswet? Dan is een vergunning verplicht. Verhuurd u via huisbewaring of proef-samenwonen? Dan moet u dit bij uw gemeente melden en toestemming aan de eigenaar van het pand vragen.
3: Stel een juridisch getoetst huurcontract op
Leg alle afspraken tussen huurder en verhuurder contractueel vast. Vermeld de ingangs- en einddatum van het contract, de huurprijs, dat er toestemming van de gemeente en eigenaar van het pand is, dat er een vergunning is- en welk nummer dat is, dat u tijdelijk verhuurd op basis van de leegstandswet, huisbewaring of proef-samenwonen. Stel ook de voorwaarden op.
4: Maak gebruik van de puntentelling
In Nederland zijn er twee sectoren. De vrije sector en de sociale sector. Om te weten onder welke sector uw woning valt en de maximale huurprijs te berekenen, kunt u gebruik maken van de puntentelling. Door woonpunten aan uw woning toe te kennen, kunt u de maximale verhuurprijs bepalen. Valt na berekening de huurprijs van uw woning binnen de sociale sector en verhuurd u toch binnen de vrije sector? Dan kan de huurder dit bij de huurcommissie aanmelden en een verlaging eisen.
5: Maak een fotoreportage
Heeft u een huurder gevonden en gaat deze intrekken? Begeleid de huurder tijdens het in- en uitchecken. Leg hierbij zoveel mogelijk in beeld vast. Door voor en na foto’s te maken, kunt u eventuele schade tonen en met een eventuele borg verrekenen. Gaat de huurder niet akkoord? Dan kunt middels de voor en na foto’s de schade tonen.
Uw huis verhuren Amsterdam doet u niet zomaar. Als verhuurder wilt u dat alles juridisch goed is geregeld. Neem daarom contact met uw lokale makelaar Amsterdam voor het zorgeloos verhuren van uw woning.

Door admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *