Voor degene met een kinderwens deel ik via deze plek graag een aantal zwanger worden tips welke je kunnen helpen om (sneller) zwanger te worden.
Tip 1 – Ken je menstruatiecyclus
Dit is de belangrijkste tip voor als je zwanger wilt worden. Als vrouw ben je slechts 1 dag per maand vruchtbaar, op de dag van je ovulatie, oftewel je eisprong. Omdat zaadcellen onder ideale omstandigheden tot wel 5 dagen in de baarmoeder kunnen overleven is het niet nodig om precies op de dag van je eisprong geslachtsgemeenschap te hebben. Normaal gesproken overleven zaadcellen in ieder geval 48 uur in de baarmoeder. Samen met de dag van de ovulatie zijn de twee dagen voor je ovulatie je meest vruchtbare periode.
Om te bepalen wanneer de ovulatie plaats vindt is een goed inzicht van de menstruatiecyclus nodig. De ovulatie is halverwege de menstruatiecyclus. Bij een gemiddelde menstruatiecyclus van 28 dagen zal de ovulatie op dag 14 zijn. De eerste dag van de menstruatie wordt hierbij gerekend als dag 1. De lengte van de menstruatiecyclus varieert van vrouw tot vrouw. Zolang de cyclus maar regelmatig is kan je bepalen wanneer de ovulatie is. De grootste kans op bevruchting heb je als er in ieder geval geslachtsgemeenschap is in de twee dagen voor de ovulatie of op de dag van de eisprong.
Tip 2 – Vermijd stress
Uit diversen onderzoeken is gebleken dat stress de hormoonhuishouding ontregelt. Ook de oestrogeenhormoonhuishouding wordt ontregeld door stress. Het vrouwelijke oestrogeenhormoon is verantwoordelijk voor de menstruatiecyclus. Door stress kan de menstruatiecyclus onregelmatig worden waardoor niet meer te berekenen is wanneer de ovulatie plaats zal vinden. Veel stress kan er zelfs voor zorgen dat de menstruatie voor langere tijd helemaal uitblijft. Ook fysieke stress kan de menstruatiecyclus ontregelen. Bij tip 3 ga ik hier verder op in.
Tip 3 – Gezonde leefgewoonte
Streef er gezonde leefgewoonte op na als je graag zwanger wilt worden. Gezond en gevarieerd eten en sporten zijn zulke gezonde leefgewoonte. Zo helpt sporten je op gewicht te blijven en het kan je helpen met stress om te gaan door alle beslommeringen van je af te trainen en het hoofd weer ‘leeg’ te maken. Als je zwanger wilt worden dan moet je oppassen dat je niet te veel sport. Als je merkt dat de tweede helft van je menstruatiecyclus korter wordt dan kan dit een teken zijn dat je teveel aan het sporten bent. Bij intensief sporten kan de menstruatie helemaal uitblijven, dit gebeurt nog wel eens bij topsporters. Doordat de menstruatiecyclus korter wordt door te veel en/of te intensief sporten wordt ook de vruchtbare periode korter. De kans op een zwangerschap wordt daardoor kleiner. Om gezond zwanger te worden is het voldoende om 5 x per week te trainen. Als je niet een sporttype bent dan kan je 5x per week bewegen, bijvoorbeeld door een half uur te gaan wandelen.

Door admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *